از شایعترین علل قابل توجه تیرگی زیر چشمها میتوان به انواع آلرژیها اشاره کرد.
زیر چشمانم همیشه تیره است شما نمیدانید علت این تیرگی چیست و همیشه گود رفته است اما مدتی است این گودی تیره شده و روی چهرهام تاثیر خیلی بدی گذاشته است. آیا میشود کاری کرد؟سوالاتی که بیشتر از روی ناامیدی مطرح میشود و پاسخ چندان امیدوارکنندهای ندارد.
کمی راجع به این بیماری بیشتر بدانیم.
بیماری تیرگی زیر چشم یک بیماری ایدیوپاتیک است. به این معنا که علت بیشتر آنها ناشناخته است البته بسیاری از مبتلایان سابقه خانوادگی مثبتی دارند اما از شایعترین علل قابل توجه تیرگی زیر چشمها میتوان به انواع آلرژیها اشاره کرد.
آلرژی انواع گوناگونی دارد و از یک حساسیت ساده به بوی گل، گوجهفرنگی و یا گردنآویز شروع میشود و به آلرژی به پنیسیلین، دود سیگار و هوای آلوده و یا حتی به چهره رئیس اداره ختم میشود. بدیهی است درمان آن، استفاده از یک آنتیهیستامین نیست و تنها باید از ماده حساسیتزا دوری جست.
دومین علت شایع کبودی زیر چشم اختلالات خواب است. خیلیها عقیده دارند که یک خواب ۳ تا ۴ ساعته طی شبانهروز جوابگوی نیاز آنها به خواب است اما در واقع اینطور نیست و این افراد بهخاطر داشتن نیروی جوانی، از ذخیره انرژی خود برای سر حال بودن استفاده میکنند، غافل از اینکه این ذخیره انرژی تمامشدنی نیست. کبودی زیر چشمها میتواند اولین علامت تمام شدن این ذخیره محدود باشد .
تیرگی دور چشم، علل و راه حل
در جهان دلایل مختلفی برای تیرگی دور چشم و حلقههای سیاه اطراف چشم سراغ دارند. برخی از آنها خستگی، کار زیاد، تنظیم نبودن ساعت خواب و تغذیه نامناسب را دلیل بروز این مسئله میدانند و گروهی خونرسانی نامناسب به ناحیه چشم، استرس و ناراحتیهای کلیوی را عامل بروز این تیرگیها معرفی میکنند و متناسب با علت بهوجود آمدن این تیرگی، نسخههایی را جهت درمان ارائه میکنند.
صبح که از خواب بیدار میشوید صورتتان را با آب خنک بشویید. این باعث میشود رگهای خونی زیر چشمان شما به یک باره بر اثر سردی آب منقبض و پس از چند دقیقه به صورت واکنشی متورم شود. افزایش خونرسانی درمان اصلی کبودی زیر چشم است.
امروزه روش جدیدی به نام "مزوتراپی" با بهرهگیری از جدیدترین و مؤثرترین داروهای موجود توانسته است در درمان کبودی و پف زیر چشم گام موثر بردارد. از بین این داروها میتوان به ویتامین k، رتینول، ویتامین C، داروهای بازکننده عروق خونی مثل آرتی شوک، انواع اسیدهای میوهای مثل گلیکولیک اسید و مواد مغذی برای سلولهای پوستی شامل اسیدهای چرب و اسیدهای آمینه ضروری برای فعالیت سلولهای پوستی اشاره کرد.
البته این مواد پیش از این در انواع کرمها و لوسیونهای دور چشم بهکار رفته و امتحان خود را پس دادهاند اما از آنجایی که جذب این مواد از روی پوست با محدودیتهایی رو به رو است، تزریق زیر پوستی آنها به روش مزوتراپی درمان را بسیار مطمئنتر کرده است.
یکی دیگر از داروهای پرمصرف در تیرگی زیر چشم، مواد پرکننده و آبرسان است که قادر است خشکی و گودافتادگی پوست زیر چشمها را به شکل قابل قبولی ترمیم کند.
علاوه بر مزوتراپی، قطع یا حداقل کاهش مصرف سیگار، کاهش مصرف نمک و مصرف سبزیها و میوههای حاوی مواد آنتیاکسیدان مثل اسفناج نیز توصیه میشود.
استفاده از پدهای گرم و سرد بهصورت متوالی برای تحریک عروق خونی زیر چشم نیز روش مناسبی است، به شرط اینکه پدها خیلی داغ یا سرد نباشند.
نسخههای طبیعی
تاثیر چای کیسهای را دستکم نگیرید
یکی از روشهای خانگی برای بهبود کبودی و سیاهی دور چشم، استفاده از چای کیسهای مرطوب و سرد شده است. پس از استفاده از چای کیسهای به محض آنکه کیسه چای حرارت خود را از دست داد، آن را روی چشمتان بگذارید. بهتر است از 2چای کیسهای بهطور همزمان استفاده کنید و اجازه دهید تا بهمدت 20دقیقه روی چشمها و ناحیه زیر چشم باقی بماند. برگ چای بهدلیل داشتن مادهای به نام «تانین» موجب بهبود سیاهی و تیرگی دور چشم شده و همینطور از بروز پف و تورم در این ناحیه نیز پیشگیری میکند. میتوانید چای کیسهای را در یخچال بگذارید و حداکثر ظرف مدت 24 ساعت آن را مصرف کنید.
بادام و لیموترش کمک میکنند
یکی از بهترین روشها برای از بینبردن تیرگی دور چشم، بهبود جریان گردش خون در این ناحیه است. برای این منظور کافی است ناحیه اطراف چشم و عضلات آن را با کمک روغن بادام تلخ که با اندکی آب لیموترش تازه ترکیب شده، خوب ماساژ دهید. ماساژ این ناحیه هر شب پیش از خواب با کمک این روغن علاوه بر آنکه به بهبود گردش خون در عضلات اطراف چشم کمک میکند موجب بهبود تیرگیها و سیاهی اطراف چشم شده و آن را تعدیل میکند.
مواظب چشمهایتان باشید
یکی دیگر از روشهایی که به تسکین و بهبود سیاهی دور چشم ناشی از خستگی و کار زیاد کمک میکند، استفاده از ماسک خیار و گلاب است. برای تهیه این ماسک کافی است؛ یک خیار را با پوست یا بدون پوست رنده کنید و آن را درون 3 تا 4 قاشق غذاخوری گلاب خالص خیس کنید. سپس این ترکیب را روی پلکها، اطراف چشم و گودی چشم بگذارید و اجازه دهید بهمدت 15دقیقه به همین صورت بماند. نکته مهم آن است که خیار را بهخوبی بشویید و مراقب باشید که پلکها را بهخوبی ببندید تا آب این ماسک وارد چشمهایتان نشود. سپس این ماسک را با دستمال مرطوب از روی چشمها برداشته و صورتتان را با آب نسبتا خنک بشویید.
گلاب درمانگر
یکی از سادهترین و کاربردیترین نسخههای خانگی برای از بینبردن پف زیر چشم استفاده از یک دستمال نخی تمیز و آغشته کردن آن به گلاب است. این دستمال را روی صورتتان بیندازید، بهگونهای که چشمها و ناحیه زیر آن را بهخوبی پوشش دهد. هر چند دقیقه یکبار درصورت نیاز با کمک اسپری، مقداری گلاب روی دستمال بپاشید. تکرار این روش بهمدت یک هفته به شما کمک میکند که برای مدتها از شر پف زیر چشمتان راحت شوید. علاوه بر این در طول هفته از مصرف بیش از اندازه نمک نیز پرهیز کنید زیرا نمک موجب حفظ مایعات در بافتهای بدن شده و در نهایت منجر به بروز پف در نواحی مختلف از جمله زیر چشم میشود.
نعنا هم میتواند مفید باشد
استفاده از کمپرس عصاره برگهای نعنا تاثیر زیادی در بهبود تیرگی اطراف چشم دارد. به اعتقاد بسیاری از درمانگران شیوههای طبیعی درمانی تهیه عصاره برگهای نعنا که از جوشاندن برگهای این گیاه دارویی بهدست میآید موجب بهبود این تیرگی میشود. بهترین روش برای تهیه این عصاره آن است که 2 تا 3 قاشق از برگهای نعنا را درون 2لیوان آب بریزید و آن را روی حرارت کم قرار دهید تا بجوشد. سپس عصاره بهدست آمده را صاف کرده و اجازه دهید سرد شود. در این مرحله دستمالی تمیز و نخی را به عصاره نعنا آغشته کرده و آن را روی چشمها بیندازید و درصورتی که امکان آن را دارید، بگذارید تمام شب روی صورتتان باقی بماند.
موز و انار بخورید
برای از بین بردن تیرگی و سیاهی اطراف چشم علاوه بر رعایت نسخههای خانگی ذکر شده باید به توصیههای زیر نیز توجه کنید.
در طول شبانه روز 8 ساعت را به خواب شبانه و استراحت اختصاص دهید. بیخوابی یکی از عوامل مهم در بروز تیرگی اطراف چشم است.
مصرف سبزیها بهویژه سبزیهای سبز رنگ مثل اسفناج، جعفری و کاهو را در برنامه غذایی روزانه خود بگنجانید.
نوشیدن آب در طول روز را فراموش نکنید. دریافت میزان کافی آب علاوه بر حفظ رطوبت بدن به تسکین تیرگی دور چشم کمک میکند. میوههایی مانند انار و موز از جمله بهترین خوراکیها برای بهبود کبودی دور چشم محسوب میشوند.