مجله الکترونیکی هوای تازه e magazine- htnews.ir

نشریه الکترونیک ، فرهنگ ، جامعه ، توریسم ، فناوری و اقتصاد اطلاعات

مجله الکترونیکی هوای تازه e magazine- htnews.ir

نشریه الکترونیک ، فرهنگ ، جامعه ، توریسم ، فناوری و اقتصاد اطلاعات

پل تاریخی دوازده چشمه آمل ‏

پل دوازده چشمه در دوران پادشاهی شاه عباس صفوی بر روی رود هراز در مرکز شهر آمل در ابتدای خیابان سبزه میدان احداث گردیده و در دوران قاجار به طور کامل مرمت و بازسازی شده و دو بخش شرقی و غربی شهر را بهم متصل می‌کند.گرچه این پل پیش از دوره صفوی وجود داشته ولی در زمان شاه عباس صفوی به طور کامل ساخته شده‌است.

این پل (به نیت دوازده معصوم) دارای ۱۲ طاق و دهنه می‌باشد که هر یک بر پایه‌های مستطیل شکل استوار شده‌اند .

پل آجرى دوازده پله بر روى رودخانه هراز در وسط شهر آمل احداث شده و دو بخش شرقى و غربى شهر را به همدیگر متصل مى‌کند. شکل طاق‌ها ، ‌ جناغى است که بر روى پایه‌هایى مستطیل شکل استوار شده‌‌اند ، به نحوى که ارتفاع آخرین نقطه تیزى آن از سطح آب رودخانه ۷ متر است. فاصله پایه‌هاى این پل ۶ متر است که در قسمت مخالف جریان آب ، سیل برگردان یا موج‌شکن دارند. طول پل ۱۲۰ متر و عرض آن ۶/۴۰ متر است. این پل در اوایل قرن ۱۸ میلادى به وسیله یکى از شیخ‌الاسلام‌هاى سابق آمل ساخته شده ودر قرن ۱۹ میلادى توسط میرزا شفیع مازندرانى وزیر دوره ناصرالدین‌شاه تعمیر و بازسازى گردیده است. قدمت بناى پل به سال ۱۰۱۸ هجرى قمرى مى‌رسد. این پل بیشتر به خاطر نقش حیاتى و سازنده آن ، یکى از معتبرترین پل‌هاى تاریخى مازندران به شمار مى‌آید.

پل آجری دوازده پله بر روی رودخانه هراز در وسط شهر آمل احداث شده و دو بخش شرقی و غربی شهر را به همدیگر متصل می کند. این پل بیشتر به خاطر نقش حیاتی و سازنده آن، یکی از معتبرترین پل های تاریخی مازندران به شمار می آید.

این پل در حال حاضر دارای 12 چشمه می باشد و زیر سه چشمه آن آب وجود دارد . زیر پل فضای باز دارد که در سال های اخیر تبدیل به پارک و فضای سبز شده و در زیر دو دهنه در سمت غرب پل ، جاده ای آسفالته برای عبور ومرور درست شده است .این پل علاوه بر دوازده پله  به نام هراز  و پل امام حسن عسگری  نیز شهرت دارد . نویسنده کتاب تاریخ خاندان مرعشی سه بار از این پل به نام پل هراز   یاد کرده است . جهانگردانی از این پل دیدن کردند از آن به دوازده پله  و دوازده چشمه  و پل هراز  (هنوی) یاد کرده اند . تاریخ دقیق بنای این پل  معلوم نیست . اعتماد السلطنه بنای این پل را مربوط به قبل از اسلام  میداند ومی نویسد :  پل طولانی کم عرضی از سنگ وآجر بر روی رودخانه(هراز ) عبارت از ده طاق بنا شده است . نسبت این بنا را به اعراب می دهند ولی از ظاهر وضع چنان می نما ید که قدیم تر از فتح اسلام بنا شده است . بعضی ساخت آن را در قرن 18 میلادی دانسته اند و عده ای دیگر آن را از بناهای حضرت امام حسن عسگری می دانند.

منبع :irandeserts.com


نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد